Horecava 2017: De vijf grootste trends

Horecava 2017: De vijf grootste trends

Duurzaam, blurring én minder vlees: de grootste trends van de Horecava

Horecava 2017 is maandag weer van start gegaan. Tijdens dit evenement staat de hele week in het teken van het opdoen van kennis, het spotten van de nieuwste trends én het thema van dit jaar: ‘Proef de toekomst’. Het is dan ook een van de grootste horeca-events van het jaar. ChefPlaza was aanwezig om te proeven, te zien en natuurlijk verslag te doen. Wij presenteren de vijf grootste trends op de Horecava die in de gaten gehouden moeten worden.

No-Waste

Voedselverspilling is een groot probleem in Nederland. Restaurants, supermarkten en producenten gooien jaarlijks voor 25 miljard euro aan voedsel weg, maar ook de consument gooit per jaar rond de 50 kilo per persoon in de prullenbak. Dit heeft niet alleen te maken met verkeerd ingekocht eten of producten die over datum zijn, maar ook met de strengere wet en regelgeving   met betrekking tot ons voedsel. Hierdoor mogen supermarkten bepaalde producten niet meer aanbieden terwijl ze nog prima te consumeren zijn. Dat is natuurlijk doodzonde, want het kost ook de maatschappij veel geld om al dit afval te verwerken.

De bewustwording over voedselverspilling lijkt steeds groter te worden en het zal dan ook niet als een verrassing komen dat de Horecava een hele hal heeft toegewijd aan deze kwestie. In de ‘no-waste hal’ staat voedselverspilling centraal. Verschillende bedrijven waren aanwezig met innoverende producten om voedselverspilling te verminderen en op den duur zelfs tegen te gaan. Op deze manier proberen ze bewustzijn te creëren door praktische oplossingen voor voedselverspilling te presenteren.

voedselverspillingEen voorbeeld hiervan is Brouw Brood een organisatie die brood maakt van bierbostel. Dit is een restproduct van de granen die gebruikt worden om bier mee te maken. Normaal wordt dit weggegooid of verkocht aan boeren voor hun vee, maar Brouw Brood gebruikt deze restgranen om brood te maken. “Duurzaam en gezond! En ook prima te combineren met een biertje,” aldus initiatiefnemer Laurens Samson. Een ander mooie voorbeeld komt van de Verspillingsfabriek . Zij laten topchefs de meest heerlijke soepen maken van groentes waar niks mis mee is, maar die anders weggegooid zouden worden. Het mag duidelijk zijn: voedselverspilling is echt 2016!

Duurzaamheid

Naast no-waste werd er op de Horecava ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Dit onderwerp kwam dit jaar duidelijk naar voren tijdens de Innovation Awards 2017, die werden uitgereikt aan de meest innovatieve producten van het jaar. De grote winnaar van 2017 is Hemelswater Code Blond, een biermerk dat inspeelt op de klimaatverandering en de toenemende regenval. Vaak kunnen steden dit zelf niet oplossen en wordt er veel schade veroorzaakt. Hemelswater vangt dit water op, filtert het en gebruikt het om bier van te maken.

winnaar-innovation-awards

Naast de Innovation Awards werd ook de Karel de Vos Duurzaamheid Award uitgereikt. Voorheen was dit de Karel de Vos Award, maar omdat de nadruk steeds meer op duurzaamheid komt te liggen, is ook de titel van deze prijs veranderd. De award wordt uitgereikt aan een initiatief dat zich inzet voor een betere wereld. De winnaar van deze award is Pieperbier, een soort bier dat op een duurzame manier gemaakt wordt uit Nederlandse aardappelen die anders weggegooid zouden worden.

Tevens organiseert de Horecava een Groene Route, waarbij bezoekers gemakkelijk alle duurzame bedrijven op de beursvloer kunnen vinden. Ook groene vinkjes naast de verschillende bedrijven en op de plattegrond moeten ervoor zorgen dat bezoekers weten dat het om een duurzaam bedrijf gaat.

Alternatieven voor vlees

Met de gedachte aan no-waste en duurzaamheid, is de volgende trend ook niet zo onverwacht. De uitstoot van boerderijdieren is ontzettend groot en daardoor ook schadelijk voor het menu. Om dit op te lossen, zijn er op de Horecava veel alternatieven voor vlees te vinden.

Omdat er genoeg mensen zijn die vlees niet compleet vaarwel kunnen zeggen, introduceert Meat Green een burger die gemaakt is van 50% groenten en 50% rundvlees. Een verantwoorde manier om zonder schuldgevoel een burger soldaat te maken dus! Groentes worden sowieso steeds vaker gebruikt als vervangers voor andere producten. Zo worden de felgekleurde poffertjes van Pancks! gemaakt van groenten, maar zie je dit alleen terug in de kleur en niet in de smaak. Zo wordt snacken een stuk gezonder!

pancks

Naast Meat Green en Pancks! was er nog een concept dat erg in het oog sprong: Bug Foundation. Dit concept maakt, zoals de naam al zegt, producten van insecten. Vooral de insectenburger is een groot succes, omdat het houden van insecten veel milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld een koe. “In veel landen worden insecten gezien als een bron van proteïnen. Wij hopen de afkeur die Nederlanders ervoor hebben te veranderen, zodat mensen begrijpen dat dit de volgende stap is die we moeten maken voor een duurzamere wereld,” aldus eigenaar Max Kramer.

Lokaal, vers én puur

De trend van duurzaamheid gaat nog een stap verder. Mensen gaan steeds bewuster leven en dit is ook terug te zien in wat ze eten. Biologische producten zijn al een tijdje een trend, maar lijkt nu meer zielen voor zich gewonnen te hebben dan ooit. Mensen willen weten waar het eten vandaan komt, wat er op hun bord ligt, wat ermee gebeurd is én of de dieren een goed leven hebben gehad. De vraag naar vers en puur neemt hierdoor sterk toe, wat de afname van lokale streekproducten erg verhoogt.

van-bron-tot-bordMet het Van Bron tot Bord paviljoen besteedt Horecava aandacht aan deze ontwikkeling. Passie en ambacht staan hierbij centraal, en er worden verschillende duurzame producten uit de Nederlandse provincies getoond. Van Bron tot Bord heeft als doel om de consument en de horeca te informeren over alle mogelijkheden uit eigen land. Vaak weet men namelijk niet precies wat er allemaal in Nederland te verkrijgen is. De producten worden op kleine schaal geproduceerd en traditioneel bereid. Bovendien zijn ze gegarandeerd vers en puur, en met liefde gemaakt. Tweemaal per dag is er een kooksessie, waarbij een bekende kok laat zien wat er mogelijk is met deze streekproducten. In het paviljoen staan bovendien maar liefst 24 streekleveranciers met ieder hun eigen specialisme. Dit varieert van kaas tot vis en van bier tot kiemsoorten.

gekleurd-fruit-en-groente

Blurring

De grens tussen bakkerijen en restaurants is steeds meer aan het vervagen. Steeds meer bakkerijen openen een eigen koffiecorner of lunchroom, en restaurants bakken steeds vaker hun eigen brood. Horecava speelt in op ‘blurring’ door deze segmenten in één hal te plaatsen, namelijk in hal 12.
Dit biedt horecaondernemers verschillende mogelijkheden en vernieuwende inzichten.

De ultieme combinatie was te zien bij pop-uprestaurant ‘The House’ van Douwe Egberts. Chef-kok Joris Bijdendijk van restaurant Rijks heeft speciaal voor de gelegenheid een aantal verschillende driegangen menu’s samengesteld die verrijkt zijn met koffie van Douwe Egberts of thee van Pickwick. “Zowel Douwe Egberts als Rijks zijn merken met een Hollandse signatuur. Het voelde daardoor natuurlijk om een aantal gerechten geïnspireerd op koffie en thee te creëren.”

Daarnaast verzorgen verschillende chef-koks gastdiners die uitsluitend bedoeld zijn voor genodigden. Dit is zo’n succes, dat The House al helemaal volgeboekt is. Tevens zijn er koffie’s to go te verkrijgen bij de koffiegigant en zijn er ook veel bijzondere soorten koffie. The Bean is een selfservice koffiebar waar bezoekers de meest unieke soorten koffie kunnen drinken. Denk bijvoorbeeld aan een latte macchiato met caramel seasalt of de vele andere premium smaken in hun assortiment. Het is duidelijk: in 2017 zijn we nog lang niet klaar met koffie!

Wilt u meer informatie over deze inspirerende trends, breng dan gerust zelf een bezoek aan de Horecavabeurs of bekijk de website. Geniet, beleef en proef de toekomst!