Koken met Tv-chef Mathijs Vrieze: Pasta Bolognese met Zeewier

Koken met Tv-chef Mathijs Vrieze: Pasta Bolognese met Zeewier

Een paar jaar geleden was hij nog dertig kilo te zwaar, tot hij besloot dat het zo niet langer ging. Hij gooide het roer drastisch om en besloot te kiezen voor een andere levensstijl. Nu is hij op gewicht, een van de jongste tv-koks in Nederland én aanwezig op de Gezondheidsbeurs in Utrecht om zijn kookkunsten te laten zien.

Waarom zeewier?

Mathijs is een charismatische kok, die veel mensen aanspreekt. Het kooktheater, waar hij zijn gerechten gaat klaar maken, zit bomvol. De hele dag staat Mathijs hier te koken, maar hij maakt steeds iets anders. Hij heeft al een gezonde curry gemaakt en gaat later op de dag nog gezonde alternatieven voor snacks laten zien. Maar nu is het eerst tijd voor een ander bijzonder gerecht: zeewierpasta.

zeewier

Zeewier zit vol eiwitten, ijzer en jodium en is daardoor een stuk gezonder dan gewone pasta. Ook zitten er veel vitaminen en mineralen in deze supergroente. Vandaag gaat Matthijs een pasta maken met zeewier. Dit recept heeft hij zelf bedacht. Hij maakt daarnaast ook nog een salade met zeewier “omdat je hier eigenlijk zoveel mee kunt doen, dat het zonde is om je te beperken tot één gerecht.”

Tijd om te koken

Allereerst maakt hij de pasta. Dit doet hij door het zeewier te koken, net als men bij normale pastastukjes doet. Hij snijdt een gele paprika en legt deze op de gril. “We gaan een pasta bolognese maken. Daar hoeft in principe geen gele paprika in, maar ik vind het wat kleur en pit geven aan het gerecht.” Als hij begint aan de salade staan het gehakt en de zelfgemaakte saus op het vuur.  “Ik ben dol op deze salade, omdat hij zo gezond is maar ook makkelijk te maken.”

Mathijs begint met de bloemkool: “Een goede aanvulling van je gerecht is bloemkool. De truc is om hem zo fijn mogelijk te snijden, voordat je het gaat roerbakken. En wees niet bang dat het een beetje bruin wordt, dat is juist goed.” Daarna worden de groene asperges en courgette gesneden. Mathijs demonstreert de perfecte snijtechniek.: “Kijk, als je een courgette in grove blokken snijdt, zorgt dat voor een fijne crunch in je salade. Snij de courgette eerst in een paar lange banen en ga hier dan horizontaal overheen.” Nadat ze perfect gesneden zijn, worden ook de courgette en de asperges in de pan gedaan.

koken met Mathijs

Het zeewier is inmiddels klaar om in de pastasaus te doen. “Het is belangrijk om de saus even goed in het zeewier te laten trekken, zodat de smaken lekker door elkaar heen gaan. Kunnen wij ondertussen verder met het maken van de dressing.”

Dressing up

Mayonaise is een van Mathijs z’n favoriete ingrediënten. “Ik vind het echt heerlijk, dus dit gebruik ik vaak bij het maken van een dressing. Echt genieten.” De truc is volgens Mathijs om niet te veel te gebruiken. Dit is natuurlijk niet meer goed. De dressing moet bovendien licht en fris zijn. “Ik gebruik zelf altijd Franse kwark, hier ontbijt ik mee dus dit heb ik altijd in huis,” aldus de kok. “Voeg 2/3e kwark toe aan 1/3e mayonaise. En daarna gaan we aan de slag met limoen!”

De limoenschil wordt geraspt en wordt voor een frisse bite toegevoegd aan de saus. Mathijs adviseert om op te letten met de dosering: “Ik eet het zelf vaak, dus gebruik het veel. Maar mocht je dit nog niet gedaan hebben, let er dan op dat je eerst een klein beetje gebruikt en dan naar smaak meer toevoegt. Anders kan het misschien te sterk zijn.”

Mathijs aan het werk

De saus wordt gemengd met de andere portie zeewier, die hij heeft gesauteerd. “Veel van jullie kennen natuurlijk salade met kipreepjes, maar het is tijd voor wat anders: kipballetjes!” Mathijs neemt hiervoor kippendij, waar hij gehakt van maakt door het vlees zo klein mogelijk te snijden. Daarna volgt een gekookte aardappel, die hij uitlepelt. “Je moet toch een goede binding hebben als je balletjes wilt maken. Ik doe dit met aardappel, waaraan ik verschillende currykruiden toevoeg. Hierdoor wordt het echt een heel smakelijk balletje,” legt Mathijs uit.

Nog een tip van de chef: “Heb je geen zin in vieze handen? Gebruik dan twee lepels om bolletjes gehakt te maken door ze steeds tegen elkaar aan te drukken. Het hoeven natuurlijk geen perfecte ronde bolletjes te zijn, langvormig is ook prima, toch?”

Het eindresultaat

Na een indrukwekkende kookshow presenteert Mathijs uiteindelijk zijn gerecht: pasta bolognese met zeewier. “Voeg broodkruimels, parmezaan en basilicum toe voor de garnering. Dat laat je gerecht echt stralen,” glimlacht de jonge chef, voor hij zijn opgemaakte bord omhoog houdt. Dit prachtige gerecht kan op veel succes rekenen, en na een luid applaus stroomt het kooktheather vol met mensen die een hapje willen proeven. Na wat trekken en duwen heeft iedereen kunnen genieten van een portie.

eindresultaat Mathijs

De reacties zijn positief. “Dit is echt heerlijk! Je zou niet zeggen dat zeewier zo lekker zou zijn,” verzucht een vrouw. Omdat zeewier geen koolhydraten bevat, is het voor veel mensen nu opeens mogelijk om wel pasta te eten. “Ik ben dol op pasta, maar kon het nooit eten door mijn ziekte. Gelukkig is daar eindelijk een oplossing voor!” Het moge duidelijk zijn, Mathijs heeft de juiste snaar geraakt bij de bezoekers.

Meer zeewier?

Naast zeewierpasta wordt er steeds meer gedaan met dit groene goedje. Zo kent u waarschijnlijk wel smoothies, sushi en salades, maar wist u ook dat er zeewierbacon bestaat? Dit is zelfs bedacht door een Nederlandse kok! Heeft u zelf zin om wat meer gerechten te proeven met zeewier? Onze chefs staan voor u klaar om dit voor u te bereiden. Vraag vrijblijvend een offerte op voor meer informatie!