Slagerij Schell: ‘Een slager die de West-Kruiskade zijn smoel geeft!’

Slagerij Schell: ‘Een slager die de West-Kruiskade zijn smoel geeft!’

Op slechts vijf minuutjes lopen van Rotterdam Centraal bevindt zich een heel fijn stukje Rotterdam. Het is de multiculturele winkelstraat van onze Europese havenstad: de West-Kruiskade. Deze straat wordt ook wel het ‘Chinatown van Rotterdam’ genoemd. Toch is de keuze voor deze bijnaam een tikkeltje misleidend. Waarom? Omdat deze straat zoveel meer is dan alleen een paar Aziatische winkels en restaurants. Zo loop je in deze straat net zo makkelijk binnen bij Lucinda’s Bookstore en kun je je bij Kiem Foei vergapen aan alle heerlijke Surinaamse en Javaanse broodjes. ChefPlaza ging in deze ‘straat van 1000 smaken’ langs bij de oudste slager van Rotterdam. Een slagersfamilie die deze straat zijn ‘smoel geeft’ en dit ambacht al generaties lang beoefend sinds 1796.

De Kameleon van de West-Kruiskade

Bij binnenkomst loop je direct tegen de imposante, 25 meter lange toonbank aan. Het is de nachtmerrie van elke vegetariër: de hele vitrine is gevuld met kip, rund, schaap, geit en mooie stukjes varken. Achter de toonbank zien we een prachtige weerspiegeling van hetgeen er aan klanten komt binnenlopen. Het personeelsbestand is qua culturen namelijk net zo divers als het aantal culturen op straat. Het is juist deze mix die misschien wel het succes bepaald achter deze slagerij.

slagerij schellAls klant en personeel er in het Nederlands niet met elkaar uitkomen, wordt er op deze manier net zo makkelijk overgeschakeld op een andere taal. Vanwege de succesvolle manier waarop allochtone en autochtone medewerkers worden ingezet binnen het bedrijf, ontving Schell dan ook in 2006 de ‘Div Good Practice Prijs’. 

Achtste generatie

Nadat ik me eerst vijf minuten heb vergaapt aan alle varkensoren, geitenkoppen en andere soorten vlees uit het assortiment, schudden we handen met eigenaar Freek Schell. Hij is de drijvende kracht achter het bedrijf en wordt ook wel de ‘ongekroonde koning van de West-Kruiskade’ genoemd. “Wat wil je graag weten?” vraagt hij vriendelijk. Enigszins overdonderd vraag ik of hij iets meer kan vertellen over de indeling van de vitrine. Alles ligt netjes gescheiden, dus daar wil ik graag het fijne van weten! Allereerst legt Freek uit dat hij een groot voorstander is van het ‘kop-tot-staartprincipe’. Van de geitenlongen tot de embryonale eierdooiers aan toe; zolang het thuis de pot schaft bij de Antillianen, Hindoestanen, Kaapverdianen en Surinamers, zullen we het terugzien bij Schell!

Freek legt uit dat de afzonderlijke blokindelingen in de vitrine bedoeld zijn voor de boeddhisten en hindoeïsten onder de klantenkring van Schell. Daarnaast zijn er ook nog speciale blokken voor kalfsvlees, lamsvlees, geitenvlees en gevogelte.

“Om recht te doen aan het dier vinden wij het belangrijk om nagenoeg alles van het dier aan te bieden aan de klant,” aldus Freek. “Het grappige is dat ‘wij Nederlanders’ ook steeds meer gaan inzien dat er veel meer is dan alleen dat stukje kipfilet in de supermarkt. Onze klantenkring daarentegen kent niet anders en zijn hier mee opgegroeid.”

“Nog veel te leuk om zelf te doen”

Nu we het grootste deel van de winkel aan de voorkant slagerij schell koelinghebben gezien, begin ik ook nieuwsgierig te worden naar wat er allemaal achterin de winkel gebeurt. Daar waar aan de grote snijtafel onder andere het orgaanvlees wordt bereidt en waar de lammeren worden ontbeend. Het liefst doet Freek dit werk allemaal nog zelf. “Ik sta nog met heel veel plezier te snijden in het vlees. Eigenlijk blijft dat het mooiste wat er is,” vertelt Freek enthousiast. 

In de koeling komen we de grote hompen vlees meteen tegen. Direct nadat het dier is geslacht, is het vlees nog niet smakelijk en moet het eerst rijpen. Het samentrekken van de spieren wordt tijdens dit proces van rijpen opgeheven door de werking van de enzymen. Dit heeft een positieve werking op de structuur van het vlees. Het vlees wordt malser, makkelijker verteerbaar en krijgt een beter aroma. Dit proces duurt vaak enkele uren tot enkele dagen.

Verborgen pareltje

slagerij schell snijmachineNet op het moment dat ik het idee krijg dat er een eind komt aan deze leerzame middag laat Freek ons nog even zijn kantoor zien. Nietsvermoedend lopen we een ruimte binnen. Vooraf had ik niet had durven vermoeden dat er nog zo’n pareltje van een kantoor achter deze deur schuil zou gaan. De geur is heerlijk en de wanden zijn bekleed met prachtig donker hout. De typemachine staat klaar voor gebruik. Het is alsof de tijd er 50 jaar heeft stil gestaan. Erg indrukwekkend!

“Heb je nog iets van een lijstje?” vraagt Freek benieuwd, terwijl we het kantoor binnenstappen. Uh… ja, die heb ik nog wel. Ik wil nog wel weten wat voor activiteiten slagerij Schell naast de winkel uitvoert met hun Schellbus en of dit bedrijf niet meerdere locaties zou willen hebben in het land. Als antwoord op de eerste vraag krijg ik een foto te zien van een evenement dat Schell nog niet zo lang geleden mocht uitvoeren voor Jupiler. “Ze wilden iets met bier en worstjes voor hun evenement, dus toen heb ik (hoe kan het ook anders) bierworstjes gemaakt! Daarnaast staan we binnenkort ook op het Internationale Film Festival Rotterdam om daar een aantal productpresentaties te houden voor het publiek.” Op de vraag of ze ooit meerdere winkels zouden willen hebben, is Freek heel stellig. “Nee, dat willen we niet. Ik wil niet in een managementrol verzeild raken. Ik wil ‘s ochtends vroeg gewoon dat vlees blijven snijden. Dat vind ik nog steeds een prachtig onderdeel van het bedrijf.”

‘Onder het hakblok geboren’

slagerij schell 5e generatieNadat al mijn vragen zijn beantwoord, lopen we langzaam terug naar de voorkant van de winkel. Daar valt mij één ding op en dat is de foto aan de wand, pal tegenover de vitrine. “Dat is Freek de Vijfde aan de Goudsche Rijweg eind 19e eeuw,” weet Freek ons te vertellen.

Freek de Vijfde heeft de armen klassiek over elkaar gevouwen zoals we dat wel vaker zien bij slagers. Bij het bombardement van Rotterdam in 1940 werd de slagerij aan de Oude Binnenweg in puin gelegd. Twee weken later begon Opa Schell de Zesde opnieuw aan de West-Kruiskade. Freek senior was toen drie jaar oud. “Senior werd onder het hakblok geboren,” zoals slagers dat dan zo mooi zeggen.

Met dit prachtige verhaal komt er einde aan mijn bezoek aan dit monumentale pand in Rotterdam West. Voordat ik de winkel verlaat word ik getrakteerd op een paar heerlijke stukken gegrild vlees. “In stukjes snijden en alleen een klein beetje opwarmen,” is het devies.

Een dag later kan ik het niet laten om mijn collega’s enthousiast te vertellen dat ik zo verschrikkelijk heb genoten van de gegrilde stukken vlees. Eén ding is zeker: op de vraag “Mag het een onsje meer zijn?” heb ik m’n antwoord voor de volgende keer al netjes klaarliggen!