Tastin’ France In Beeld: De Wijntrends van 2017

Tastin’ France In Beeld: De Wijntrends van 2017

Tastin’ France, tot vorig jaar ‘Frans Vince’ genoemd, vond afgelopen dinsdag weer plaats. Dit event is dé plek voor wijnprofessionals om de nieuwste wijnen te proeven, contact te leggen met Franse producenten en zich te verdiepen in de laatste trends. En omdat Chefplaza bovenop de nieuwste trends zit, waren wij uiteraard aanwezig  om verslag te doen.  Michèle Lainé, exportconsulent bij Business France, presenteerde de verwachte wijntrends in Nederland voor komend jaar. Haar taak is om de export van Franse goederen te bevorderen, in het bijzonder de Franse wijnen. Daarvoor wordt de Nederlandse markt voortdurend geanalyseerd en dat leverde een paar bijzondere trends op.

Wijngebruik in Nederland

Nederlanders hebben in het jaar 2015 maar liefst 380 miljoen flessen wijn gedronken. Hoewel dit veel lijkt, zijn we eigenlijk minder wijn gaan drinken ten opzichte van de jaren daarvoor. Nederlanders investeren meer in een kwalitatieve, goede wijn dan een goedkoop exemplaar. Hoewel 66% zijn of haar wijn nog in de supermarkt koopt, gaat nu 22% naar de slijterij. De kennis van wijn neemt toe, mede door social media, de opkomst van wijnbars en de toenemende populariteit van wijnproeverijen.

champagne wijn

Mousserende wijnen worden door Nederlanders veelal gezien als een luxeproduct voor speciale gelegenheden, maar toch komt hier meer vraag naar. In 2015 was Nederland nummer elf op de lijst van importeurs uit de regio Champagne, een bijzondere prestatie voor een klein land. De consumptie zal niet alleen meer plaatsvinden rond nieuwjaar, maar ook in de zomer. Dit gaat perfect samen met lange terrasjes en borrels & bites. “Nederlanders houden van borrelen en champagne gaat perfect samen met verschillende verfijnde hapjes. Ik verwacht dan ook dat dit steeds grotere vormen gaat aannemen in Nederland.”

Nieuwe druiven, nieuwe wijnen

Michèle verwacht daarnaast dat de vraag naar nieuwe wijnen zal toenemen. “Nederlanders zijn avontuurlijke drinkers en experimenten graag met verschillende soorten wijn. Er is dus veel potentie voor nieuwe wijnen om op de markt te komen.”
En dat is precies wat er gaat gebeuren in 2017. Landen als Armenië, Slovenië, Japan en China beginnen langzaamaan op te komen met hun eigen wijnen. Aziatische wijnen gaan inmiddels zo goed dat Decanter een gouden prijs aan China heeft uitgereikt voor hun ijswijn. Ook het Japanse wijnhuis Grace won een medaille voor de beste wijn met één witte druif.

Naast Azië zijn ook Oost- en Centraal-Europa bezig met een flinke inhaalslag. “Op de Wine Professional was er veel terug te zien van deze landen. Denk aan Bulgarije, Macedonië en zelfs Libanon en Azerbeidzjan. Ik verwacht daarom veel concurrentie voor Frankrijk op de Nederlandse markt,” aldus Michèle. Veel van deze nieuwe wijnen worden gemaakt door de lokale boeren zelf, waarbij ook steeds meer gebruik wordt gemaakt van nieuwe druiven.  “Hoewel veel mensen nog steeds een Chardonnay of Savaignon bestellen, worden we druivenrassen ‘moe’ en willen we iets anders. Proeven, experimenteren en nieuwe smaken ontdekken, daar gaat men voor.”

spätburgunder wijn druifVoorbeelden hiervan zijn de Spätburgunder uit Duitsland, maar ook de Pinot Grigio uit Nieuw-Zeeland, de Grenache uit Australië en verschillende druivenrassen uit Oost-Europa worden steeds populairder. Verschillende wijnexperts  verwachten ook een toename van de zeldzame Trepat en de Godello, die heerlijk gelaagde wijn kunnen opleveren.

Een gezonde levensstijl

Nederlanders worden zich steeds bewuster van hun levensstijl en de effecten hiervan op het milieu. Het komt dan ook niet als een verrassing dat dit zelfs in de wijnindustrie terugkomt. “De aandacht voor duurzaamheid neem toe, mensen willen weten waar de wijn vandaan komt en hoe deze gemaakt is,” vertelt Michèle. Dit zorgt voor een paar interessante ontwikkelingen.

Allereerst neemt de vraag naar natuurlijke wijnen toe. Biologisch is allang geen nieuwkomer meer op de markt, maar veel Nederlanders beginnen daar nu meer in te investeren. Net als natuurwijnen en biodynamische wijnen, hoewel dit nog voor gemixte gevoelens zorgt. De duidelijke definitie van een natuurwijn is niet vastgelegd, waardoor er veel soorten zijn. Het idee is om er zo weinig mogelijk toevoegingen te gebruiken en het proces zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Experts geven echter aan dat het hele proces van wijn maken niet natuurlijk is en zo verstoord wordt. Bovendien moet er altijd iets toegevoegd worden, voor het geval de wijn gaat bederven. Dit is vaak zwavel.

biologische wijn druiven

Biodynamische wijnen werken volgens een bepaald systeem: de kalender van Steiner. Er wordt hierbij rekening gehouden met de kosmos. Aan de hand van de stand van de zon en maan wordt er gekeken welk gedeelte van het proces gestart wordt. Dit bepaalt dus wanneer de druiven geoogst en bewerkt worden, wanneer de wijnen rijpen, et cetera. Er wordt wel gezegd dat deze manier van werken de smaak en kwaliteit erg bevordert. Daarom neemt de vraag naar deze wijnen naar verwachting toe.

Deze wijnen worden veel geschonken bij trendy barren en bistro’s. Veel horecagelegenheden zijn hier afwachtend mee, maar dat zal dit jaar veranderen. Ook alcoholvrije wijnen zijn in opkomst. Dit heeft volgens Michèle te maken met de anti-alcohollobby. “Nederland is erg bezig met bewust drinken en het genieten met mate. Er is veel vraag naar wijnen met minder of helemaal geen alcohol. Door alle BOB-reclames en de voorlichting die de overheid geeft, verwacht ik een grote toename van dit soort wijnen in Nederland.”

Het oog wil ook wat

Een andere opvallende trend is het uiterlijk van de wijn. “Flessen met een bijzonder design en wijn in de kleuren oranje, blauw en groen zie je steeds meer op de markt. Mensen vind het interessant om onderscheidend te zijn,” vertelt Michèle. Vooral Millennials zouden gevoelig zijn voor deze trend en makkelijker zwichten voor een wijn met een unieke verpakking. Social media wordt steeds belangrijker voor wijnhuizen, omdat dit de manier is om de jonge drinkers aan zich te binden. Samenwerkingen met bijzondere designers voor de verpakking zijn allang geen uitzondering meer en zo’n fles wordt steeds vaker gekocht vanwege het uiterlijk. Het gaat immers allemaal om het prestige.

blauwe wijn

Gekleurde wijnen worden gemaakt door de schil van de druiven te raspen en toe te voegen aan het geheel. Verschillende Spaanse wijnhuizen hebben al met deze trend geflirt. Zo produceerde Santa Margaritha afgelopen zomer al een blauwe Chardonnay   Ook andere jonge Spanjaarden zijn druk aan het experimenteren met de kleur blauw, waardoor de wijn Gik werd gemaakt. Dit is overduidelijk een trend die nog wel enige tijd zal blijven.

We wijn more

Wijn wordt bovendien steeds meer gebruikt als toevoeging voor andere producten. Zo zijn wijncocktails erg populair en wordt wijn steeds vaker gecombineerd met andere drank. Denk daarnaast ook aan andere toevoegingen, zoals wijnslushies, wijnsnoepjes en wijnijs. Tegenwoordig kun je wijn in veel producten vinden. De vraag is of dit ook een serieuze trend is voor de echte wijnliefhebbers, aangezien het eerder populair lijkt bij tieners en jongvolwassenen. Op Instagram worden deze trends veel gezien en ook in de hippere tentjes in de stad zijn deze items verkrijgbaar. Het is dan ook nog even afwachten of deze trend ook door zal zetten bij het grote publiek.
Iets wat wel zeker een echte trend aan het worden is, zijn de bourbon-barrelwijnen. Dit houdt eigenlijk in dat de wijn bewaard wordt in een vat waar eerder bourbon of whiskey in heeft gezeten. Deze vaten voegen dus extra smaak toe aan de wijnen. Op Tastin France waren er al verschillende varianten te vinden, vaak met wodka. Dit is stiekem al begonnen in 2016, maar de verwachting is dat deze trend in 2017 nog veel meer wijnliefhebbers over de streep zal trekken.

Tipje van de sluier: wat kunnen we verwachten?

Sommelier Niek Beute was aanwezig op Tastin France voor het presenteren van de wijnproeverij. Hij liet ons alvast kennis maken met wat barrelwijnen en liet doorschemeren wat we konden verwachten van 2016. Volgens Niek hebben verschillende streken  geleden onder de klimaatwisselingen. “De productie kwam langzaam op gang en de oogst viel soms flink tegen; dit proef je dit terug in de wijnen.”

wijn proeverij tastin france

Toch betekent het niet voor alle regio’s en wijnen een rampzalig jaar. De Moulin V’ent uit de regio Beaujolouis had een prachtig 2014. Dat jaar was er sprake was van een vroege vruchtzetting, rijp en oogst. In 2016 kwam alles wat later op gang, maar de wijnen zijn toch mooi gelukt. “In het geval van de Clos de Menuts leek het jaar 2014 slecht te beginnen met veel neerslag, maar door de warmte verdween het wintervocht, waardoor je kunt spreken van een spontane, joviale wijn,” legt Niek uit. De Clos de Menuts uit 2015 en 2016 waren pittiger, krachtiger en dynamischer. Dit zijn echter nog barrelwijnen en dus niet klaar voor de markt.

Over het algemeen was 2016 een slecht jaar, maar ondanks alles zijn er flink wat wijnen geproduceerd met kwaliteit en karakter. Het zijn evenwichtige, dynamische wijnen die je kunt blijven drinken en die heerlijk zuiver zijn. In vergelijking met 2016 was 2015 een krachtiger en sterker jaar, maar dat betekent niet dat er in dat jaar geen goede wijnen geproduceerd zijn.

Interesse in meer wijn?

We kunnen dus een aantal interessante wijntrends verwachten dit jaar. Wilt u graag meer weten over wijn onder het genot van de heerlijkste gerechten? Dat kan! Onze chefs bieden verschillende arrangementen aan. Zo kunt u genieten van een heerlijk wijnarrangement tijdens een diner aan huis of zelfs van een wijnproeverij. Neem voor meer informatie contact met ons op. Proost!